Extraljus led är mer miljövänligt än halogen

Extraljus är som många vet en viktig och ibland kritisk säkerhetsfunktion för alla fordon. För den som bor ute på landsbygden eller ofta kör sena kvällar kan det vara skillnaden mellan en trygg och säker körning och en olycka.

Som någon som mig som är något politiskt aktiv och verkligen oroar mig för miljön och dess framtid så  försöker jag verkligen att undvika att köra bil så mycket som möjligt på grund av bilens utsläpp. Men eftersom jag och min man bor på landsbygden så är vi ofta i behov av bilen trots att jag helst av att hade valt cykeln istället. Trots detta har jag gjort en liten investering i min kärra och monterat extraljus led för att körningarna om nätterna ska kännas något tryggare, speciellt när jag kör till mina barns hockeymatcher som ibland kan vara så långt borta som 60-70 km.

Extraljus är framtagna för att komplettera standardstrålkastarna på en bil och förbättra sikten för den som kör i mörkret. De finns i en mängd olika teknikniker, inklusive halogen, LED och HID (även kallat Xenon), som alla har sina för- och nackdelar.

Fördelarna med extraljus lampor är många men främst att det markant förbättrad sikt sikt som hjälper förare som mig själv att se längre fram och tidigt upptäcka vilt eller andra faror som plötsligt kan och utan förvarning befinna sig mitt ute på vägbanan. Min man jobbar med vägarbete och har valt att utrusta sin bil med ett blixtljus som jag inte gillar något vidare. Jag har inget emot belysning men blixtljuset som sitter på taket gör att bränsleförbrukningen ökar på grund av vindmotståndet vilket klingar illa för en miljövän som mig själv.

Som någon som är engagerad i miljöfrågor kan jag säga att det är viktigt att välja led extraljus som är mer skonsamma mot miljön och inte släpper ut koldioxid likt halogen. Led är därför det bättre valet än halogenlampor i det avseendet.